Bent u op zoek naar een nieuwe pelletkachel? Dan bent u erg ecologisch bezig! Nu rest er enkel nog de vraag welke pelletkachel het best bij u en uw woning past. De zoektocht naar een goede pelletkachel is vaak lastig, ze zijn immers beschikbaar in vele vormen en maten. Lees daarom op onze blog waar u op moet letten tijdens het aankopen van een pelletkachel.
1. Bepaal vooraf het benodigde vermogen van de pelletkachel
Alle pelletkachels hebben een bepaald stookvermogen. Dat is belangrijk want het vermogen geeft de kracht weer waarover de pelletkachel beschikt om te gaan verwarmen. Meet vooraf de te verwarmen ruimtes op én maak indien mogelijk een plattegrondje om te bepalen waar u de kachel wil laten installeren. Aan de hand van de oppervlakte of m³ kan je dan gaan bepalen hoeveel kW jouw nieuwe kachel nodig heeft.
Een te laag vermogen van pelletkachel in een te grote ruimte zal ervoor zorgen dat de pelletkachel steeds op maximale POWER moet werken om de ingestelde temperatuur te bereiken. Dit resulteert in een hoger verbruik.
Een te hoog vermogen pelletkachel in een te kleine ruimte zal ervoor zorgen dat de kachel heel snel de ingestelde temperatuur bereikt waarna hij op minimale POWER verder werkt. Dit resulteert doorgaans in een minder goede verbranding, of meer vervuiling van de brandkamer.
Goed dimensioneren is dus de boodschap! Zo kan je genieten van een kachel die de ruimtes vlot kan verwarmen, en wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is kan hij moduleren zodat het verbruik minimaal blijft. Laat je bijstaan door een erkende installateur zoals Natuurvlam om te weten te komen hoeveel kW jouw nieuwe kachel zou nodig hebben.
Gemiddeld wordt er gerekend dat je 1kW nodig hebt per 25m². Maar afhankelijk van de isolatiegraad van je woning en vensters/deuropeningen kan dit dus sterk verschillen.
2. Bepaal het design van je pelletkachel
Pelletkachels komen in alle vormen en maten. Zo heb je vrijstaande pelletkachels, daaronder vallen de meeste varianten. Maar er bestaan uiteraard ook inbouwkachels op pellets.
Bij de vrijstaande pelletkachels kan je nog gaan onderverdelen in volgende soorten:
- Smalle pelletkachels
- Lage pelletkachels
- Klassieke pelletkachels
- Design pelletkachels
3. Type pelletkachel
Er zijn zoals hierboven reeds besproken verschillende types van pelletkachels
Kies je voor een vrijstaande pelletkachel, dan kan deze vaak overal in de woning geïnstalleerd worden. Door een rookkanaal naar buiten toe te construeren of door een bestaande schouw te hergebruiken.
Kies je eerder voor een inbouw pelletkachel? Dan moet je ofwel een bestaande schouw hergebruiken en aanpassen of kies je voor een omkasting op maat.
Hybride pelletkachels zijn pelletkachels die zowel op pellets als op houtblokken kunnen verwarmen. Erg handig wanneer je nog een voorraad hout hebt liggen maar toch efficiënter en makkelijker wil gaan stoken!
Bij Natuurvlam kunnen we je helpen met al van bovenstaande opties!
4. De herkomst van je pelletkachel
Ongeveer 90% van de performante pelletkachels die je op de markt zal vinden komen uit Italië 🇮🇹.
Inmiddels zijn er ook een aantal goede fabrikanten in Duitsland en Oostenrijk, en ook de skandinavische landen beschikken over performante pelletkachels.
Een Chinese pelletkachel, daar blijf je best vandaan. De reden hiervoor is dat ze vaak niet gekeurd zijn om te werken op Europees grondgebied, en je zal in de toekomst ook moeilijk service kunnen genieten omdat er weinig opleidingen gegeven worden voor deze pelletkachels. Het gaat dan vaak wel over budget-pelletkachels, dus de prijs speelt hier een grote rol.
5. Kies voor een dealer waar je de kachels brandend kan zien
Een goede pelletkachel handelaar heeft meerdere toestellen in zijn showroom opgesteld staan die brandend te bezichtigen zijn. Zo krijg je niet alleen een idee van het vlambeeld, maar weet je ook direct hoeveel geluid zijn pelletkachels produceren.
Daarnaast is het vaak een teken dat de handelaar zijn kachels zelf gebruikt om de showroom te verwarmen.
Kijk dus zeker uit bij online aankopen op webshops waarbij je de toestellen niet in werking kan zien!
Bij Natuurvlam kan je alle merken brandend opgesteld zien staan, zo weet je direct waar je aan toe bent! We zijn namelijk trots op onze pelletkachels.
6. Vraag naar de gebruiksaanwijzing voor aanschaf
Een nederlandstalige handleiding hoort bij je pelletkachel. Zo kan je direct na installatie aan de slag met je nieuwe kachel op pellets. Daarnaast bevat de handleiding tal van tips omtrent het onderhoud van je pelletkachel en het gebruik. Het ontbreken van een nederlandstalige handleiding is vaak een slecht voorteken.
7. Garantie op je pelletkachel
Twee jaar fabrieksgarantie is belangrijk, er is steeds mogelijkheid op een fabricagefout. Vraag daarom zeker na hoe lang je garantie loopt en wanneer ze ingaat (aankoop of installatie).
Sommige merken zoals bijvoorbeeld Nordic Fire bieden een uitgebreide garantie tot wel 5 jaar aan. Hier zijn wel speciale voorwaarden aan verbonden.
Meld je handelaar dat je geen garantie krijgt? Dan laat je het aanbod best links liggen.
Bij Natuurvlam geniet je standaard 2 jaar garantie vanaf installatie!
8. Koop gekeurde pellets
Om van start te gaan met verwarmen op pellets heb je uiteraard niet enkel een kachel, maar ook brandstof nodig.
Gekeurde pellets bevatten het EN A1 & Din+ label. Je vindt ze bij de gespecialiseerde handelaar.
Koop geen lot ongekeurde pellets op 2dehands of diverse marktplaatsen, vaak gaat het om pellets die niet gemaakt zijn om in je kachel te gebruiken als brandstof. Ook hier geldt weer: Lijkt het aanbod te goed om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.
9. Het rookkanaal van je pelletkachel is erg belangrijk
Een goed en conform rookkanaal is onontbeerlijk bij verwarmen met een pelletkachel. Het zorgt voor het optimale rendement, een mooi vlambeeld én vooral de veilige werking. Laat je tijdens het installeren van je nieuwe kachel bijstaan door professionals als Natuurvlam. Zo vermijd je problemen en miserie achteraf.