Veelgestelde Vragen – FAQ

Wat is de beste pelletkachel?

De beste pelletkachel is vermoedelijk één die lang kan branden zonder reinigen en makkelijk is in gebruik. Dat wil over het algemeen zeggen dat hij uitgerust is met een automatisch asverwijderingssysteem en eenvoudige bediening. Nobis, Moretti en Nordic Fire zijn drie merken die bij de beste behoren.

Is een pelletkachel nog rendabel?

Een degelijke pelletkachel behaald een rendement van rond de 90%. Dat wil zeggen dat er slechts 10% aan warmte verloren gaat via het rookkanaal. Dit ter vergelijking met een houtkachel die maar een rendement van 30 – 40% haalt.

Wat kost een goede pelletkachel?

De prijs van een pelletkachel kan sterk variëren van €999 tot €6000. Een goede en veilige pelletkachel beschikt over een aantal opties zoals een automatisch verbrandingssysteem, stille ventilatoren en eventueel gietijzer. Prijzen starten hiervoor gemiddeld rond de €2500. Vergeet niet dat ook het rookkanaal erg belangrijk is bij een pelletkachel. Natuurvlam adviseert je zodat je veilig en snel kan verwarmen op pellets.

Welke pelletkachel heeft de mooiste vlam?

In ons aanbod beschikken we over een 3-tal merken waarbij de vlam continue bijgestuurd word door de software van de pelletkachel. Daardoor is het vlambeeld rustiger en krijg je een prachtig effect tijdens het branden met pellets. De merken die deze technologie gebruiken zijn: Nobis, Moretti en Nordic Fire.

Natuurvlam Pelletkachel installatie voertuig
Pelletkachel kopen in Lokeren

Hoe lang gaat een pelletkachel mee?

Pelletkachels vervaardigd uit plaatstaal hebben een gemiddelde levensduur van 10 – 15 jaar. Kies je voor een kwalitatievere of duurdere variant met gietijzer of vermiculite? Dan kan de levensduur wel oplopen tot 20 jaar. Je kachel goed onderhouden volgens de richtlijnen zal de levensduur positief beïnvloeden!

Kan je een pelletkachel ‘s nachts laten branden?

Met een degelijke pelletkachel en goede conforme rookafvoer is het zeker mogelijk om je kachel ‘s nachts te laten branden. Onze beste kachels zijn uitgerust met een eco-stop functie, thermostatische regeling en chronothermostaat. Dit zorgt ervoor dat u veilig en makkelijk kan stoken, zonder sluimerverbruik!

Hoeveel stroom verbruikt een pelletkachel?

Tijdens het opstarten verbruiken de meeste pelletkachels tussen de 350 – 450 watt aan stroom om de gloeibougie te voeden. Na maximum 10 minuten zakt het stroomverbruik naar 24 – 60 watt waardoor pelletkachels erg zuinig zijn in elektrisch verbruik. Schakel je de ventilatoren van je kachel uit? Dan zal hij uiteraard een minimum aan elektriciteit verbruiken.

Hoe lang stook je met 1000kg pellets?

Gemiddeld verbruikt een pelletkachel €0.25 per branduur, wat neerkomt op een 1000kg pellets op jaarbasis. Stook je dus van oktober tot april (6 maanden), dan is dat ongeveer 7.5kg per dag.

Geeft een pelletkachel stank af?

Een nieuwe pelletkachel zal een geur afgeven tijdens de eerste 48uur werking omdat de lakken en vetten dienen in te branden. Heb je een conform rookkanaal? Dan zal je nagenoeg geen last ondervinden van geur tijdens het branden op pellets.

Hoe vaak heeft een pelletkachel onderhoud nodig?

Een performante pelletkachel heeft nood aan jaarlijks onderhoud of gemiddeld om de 1200 – 2000 branduren. Daarnaast is het ook belangrijk om je pelletkachel wekelijks te onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant. Natuurvlam helpt je hier graag bij, met woord en uitleg.

Hoe maak je de binnenkant van de pelletkachel schoon?

Gebruik tijdens het reinigen van de brandkamer van je pelletkachel een zachte borstel zoals bvb. een verfkwast én een stofzuiger. De aangekoekte asse in de branderkorf kan je losmaken met een harder object.

Kan een pelletkachel schoorsteenbrand veroorzaken?

Een pelletkachel is over het algemeen erg veilig in werking en gebruik, doch kan er steeds schoorsteenbrand uitbreken wanneer de kachel of het rookkanaal niet goed onderhouden wordt of niet goed opgebouwd is. Laat daarom je kachel steeds installeren door een professional zoals Natuurvlam. Wij zorgen ervoor dat je zorgeloos kunt stoken met je nieuwe kachel.

Natuurvlam Pelletkachel installatie voertuig