Hoe onderhoud ik zelf mijn pelletkachel?

5 tips om je kachel goed te onderhouden!

Wil je graag weten hoe je het onderhoud van je pelletkachel best uitvoert? Zoek niet verder! In dit blogbericht kijken we wat het onderhoud van je pelletkachel exact inhoud en hoe je dat best uitvoert.

Dagelijks onderhoud

Het branderbakje van je pelletkachel vraagt dagelijks onderhoud. Maak het elke dag leeg en verwijder het opgehoopte as of eventuele koekvorming. Het is belangrijk dat alle zuurstofgaatjes goed vrij zijn.

Waarom is dit zo belangrijk?
Wanneer er geen zuurstof door de gaatjes kan stromen, zal de kachel niet goed branden. Dit kan leiden tot een ophoping van pellets, waardoor de kachel uitvalt. Bovendien kan een slechte ontsteking zorgen voor overtollige rookgassen, en soms hoor je zelfs een luide plof.

Heb je een pelletkachel met automatische asverwijdering? Dan hoef je je niet dagelijks zorgen te maken over het reinigen van je branderpotje. De pelletkachel doet dit namelijk zelf tijdens elke opstartfase!

Branderkorf Vuurpotje Edilkamin

PRO TIP: Gebruik een plamuurmesje om de gaatjes vrij te krabben. Het duurt maximaal 20 seconden!

Branderkorf Vuurpotje Edilkamin

PRO TIP: Gebruik de asse van je pelletkachel in de moestuin, ze bevat kalk-, kalium en spoorelementen die je bodem kunnen verbeteren.

Wekelijks onderhoud

  • De aslade van je pelletkachel reinig je wekelijks of wanneer deze vol is. Gebruik hiervoor een aszuiger of draag de lade naar buiten. Het as kun je perfect bij het groenafval doen, of zelfs gebruiken in je moestuin als natuurlijke meststof!
  • Reinig het raampje van je pelletkachel eenvoudig met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermlaag op het glas kunnen aantasten. Dit kan later leiden tot bruine of doffe vlekken op het venster.
  • Zuig de resterende as in de brandkamer grondig weg om deze stofvrij te houden. Gebruik een oude verfkwast om het as naar de zuigmond van de stofzuiger te vegen. Vergeet daarbij niet om ook de vlamdeflector bovenin de brandkamer mee te nemen!

Maandelijks onderhoud

Verwijder de dop van het T-stuk aan de achterkant van de kachel en maak het grondig stofvrij. Zorg ervoor dat het hele T-stuk vrij is van stof. Heb je een dubbelwandig rookkanaal langs de buitengevel? Vergeet dan niet ook daar het dopje van het T-stuk schoon te maken.

Branderkorf Vuurpotje Edilkamin
Branderkorf Vuurpotje Edilkamin

2 à 3 maal per seizoen

Laat de pelletreservoir volledig leegbranden voordat je begint met schoonmaken. Daarna zuig je het overtollige zaagsel weg met een stofzuiger. Vergeet niet de stofzuiger op de opening van de wormschroef (waar de pellets uitvallen) te zetten. Dit voorkomt het kraken en piepen van de lagers van de wormschroef, zodat je kachel soepel blijft draaien.

Na het stookseizoen

Direct na het stookseizoen: plan jaarlijks onderhoud
Zorg ervoor dat je na het stookseizoen meteen het jaarlijks onderhoud van de kachel laat uitvoeren. Dit voorkomt dat het as achterin de kachel hard wordt door condensatie vanuit de schouw.

Stook alle pellets op
Laat de kachel volledig leegbranden om te voorkomen dat achtergebleven pellets vocht aantrekken. Tijdens het onderhoud kun je dan de pelletbak en wormschroef goed reinigen.

Haal de kachel uit het stopcontact
Als je de kachel niet meer gebruikt, trek de stekker eruit. Dit bespaart niet alleen stroom, maar voorkomt vooral schade aan de gloeistaaf door stroompieken of kortsluitingen. Maak je geen zorgen, de instellingen blijven bewaard dankzij het batterijtje op het moederbord.

Verwijder de condensatieschroef van de buitenschouw
Aan de onderkant van het T-stuk van de buitenschouw zit vaak een condensatieschroef. Draai deze eraf na het stookseizoen om te voorkomen dat condens in de kachel trekt. Zet de schroef terug op tijdens het volgende stookseizoen.

Plaats een vochtvreter in de kachel
Om restcondens uit de schouw op te vangen, kun je een vochtvreter in de kachel zetten. Dit voorkomt roest en houdt je kachel langer mooi. Vergeet niet de stroom uit te schakelen, zodat de kachel niet per ongeluk aanspringt op een koude avond.

Laat de schouw vegen
Samen met het onderhoud van je kachel, is het belangrijk om ook de schouw te laten vegen. Dit voorkomt schouwbrand en zorgt voor een veilige werking van je kachel.

Bonus tip voor het bewaren van je pellets!

Houd je pellets altijd droog!

Zorg ervoor dat je pellets altijd goed beschermd zijn tegen vocht. Hier zijn enkele tips om ze droog te houden:

  • Bescherm tegen regen: Zet de pellets op een plek waar ze niet nat kunnen worden.
  • Goede ventilatie: Zorg dat er veel luchtcirculatie is rondom de pellets.
  • Verhoog van de grond: Zet de pellets op 1 of 2 pallets, zodat condensatie vanaf de grond geen kans krijgt.
  • Niet in vochtige ruimtes: Vermijd het opslaan van pellets in een berging met een wasmachine of droogkast.
  • Laat ze in de zak: Bewaar pellets zo lang mogelijk in hun verpakking.
  • Niet op koude vloeren: Leg pellets niet op de grond in huis, zeker niet naast de kachel. Koude vloeren trekken veel vocht aan.
  • Pellets bewaar je maximum 2 jaar: Wanneer ze op een pallet zijn gestapeld, komt het volledige gewicht op de onderste zakken te liggen, waardoor die na verloop van tijd beginnen te verpulveren. Dit vermindert de kwaliteit en efficiëntie van de pellets.